5 tips som ger barnet god sömn

Det kan finnas många orsaker till varför ett barn vaknar om natten, men är de kalla vaknar de säkert iallafall. Jämn och lagom temperatur är viktigt för en god natts sömn.

Vi vuxna sveper in oss i täcket när vi vaknar och är kalla, och kryper ut igen när vi blir för varma. Detta gör inte små barn. Täcket åker lätt av en vild liten krabat, och blöjor och välling kan göra madrassen fuktig. Barn är ganska stora när de tar av eller på sig täcket själv, och på en liten och svettig kropp utan täcke, är det bara ull som håller värmen. Bomull isolerar inte när den enbart är 4% fuktig, medan ull tål 10 gånger mer!

Här är våra bästa tips för lugna nätter

1. Välj pyjamas i obehandlad ull eller ull/silke. Ull isolerar också om det blir lite kallt och om ullen är obehandlad (fri från superwash, blekning och annat) så är den också självrenande d.v.s. du behöver inte tvätta pyjamasen så ofta.

2. Sätt på mer kläder på barnet och ha mindre saker över barnet. När täcket då åker av, blir inte övergången så påtaglig. Kanske räcker det bra med en ull-filt istället för täcket, när pyjamasen är varm och skön.

3. Gör övergången mindre påtaglig med ett sovskinn – ett lammskinn som är specialtillverkat för bebisar. Lammskinnet håller jämn temperatur och låter luften cirkulera runt barnet. Vi vuxna vet att ett kallt lakan och ett kallt täcke blir varmt på några minuter, medan det för småbarn känns kallt när man nyss varit i en varm famn. Ett sovskinn har rätt temperatur direkt. Sovskinnet är också välkänt och älskat, och ger trygghet när barnet sover på olika platser.

4. Ett gosedjur kan vara en trygg bästa vän, som gör insomningen lättare. Då är det extra bra att veta att gosedjuret är ekologiskt och fri från syntetiska fibrer, och därmed inte avger några mikroplaster. Är gosedjuret tillverkat av obehandlat ull och ekologisk bomull, är det helt säkert att bita i, snutta på och gosa med.

5. Se till att barnet inte heller blir för varmt. Ett finger i nacken, under pyjamasen, avslöjar om barnet är varmt. Då bör den lille kläs av, eller så bör rumstemperaturen sänkas.

Vi har mjuka och varma nattkläder för både det minste barnet, storasyskonet och mor! Nattkläderna finns i finns i storlekar från 50-152 för baby och barn, och strl. 34-48 för dam. Sov gott!

© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.