Plaska på – med ull under regnkläderna!

– 19. oktober 2017 av Nøstebarn –


I vissa länder hålls barnen inomhus när det regnar men tänk så mycket de missar! Vatten är superkul om man är torr och varm, och inte fuktig.

Obehandlad ull avskyr vattendroppar men suget åt sig fukt och vattenånga, vilket gör att ull är fantastiskt under regnkläderna året om.

Ull innerst

Regnkläder är vattentäta och det kan lätt bli alltför varmt inuti men om du har ull under så andas regnkläderna och husen! Ull absorberar nämligen fukt och släpper den vidare igenom så att huden inte blir fuktig. Många har upplevt att man blir kall om tårna när har fuktiga bomullsstrumpor i stövlarna och det är för att bomull tappar sin isolationsförmåga när den bara är 4% blöt! Ull tål däremot tio gånger så mycket fukt. Därför håller ett tunt lager ull innerst mot huden dig varm och torr i vått väder.

…och ull mellan

Utelek i vatten är härligt: plaska i vattenpölarna, samla vatten från takrännorna, bygg dämningar och sandkakor. Det går inte att undvika att vattnet ibland läcker in i regnkläderna men om du väljer att ha ull som ett mellanlager så stannar vattnet där. Ull släpper inte igenom vattnet och håller värmen – även när den är våt! En bra ulloverall eller byxa samt tröja i ull under regnkläderna ger rum för lek och härliga uteupplevelser även när regnet öser ner. Kom också ihåg att ha en tunn ullmössa under sydvästen och gärna en tubhalsduk i kallt väder. Ullvantar håller också värmen även när de blir blöta.

Visste du att superwash-ull har en tunn plasthinna utanpå alla ullfibrer?

Endast obehandlad ull har alla ullens fantastiska egenskaper i behåll! Väldigt mycket av ullkläderna som finns på marknaden idag har en tunn plasthinna för att tåla extra tuff tvätt. Även om ullen är klädd i plast så blir den märkt som 100% ull. Alla ullkläder från Nøstebarn är obehandlad och har inte blekts. Vi är också hårda när det kommer till produktionen och använder bara ämnen som garanterat är ofarliga. Väljer du ullkläder från Nøstebarn så kan du vara säker på att kläderna är bra och helt naturliga. Det kan vara bra att veta!

© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.