Enkla nyårslöften för ett mer miljövänligt 2019

– Av Jannecke –

Hur håller man nyårslöftena?

Ett nytt år är lite som en blank sida och därför är det naturligt att vi tänker över om vi önskar att göra några förändringar från förra året. Vi kanske gör en lista med saker vi ska göra mer eller mindre av och listan kan lätt bli lång medan uthålligheten kort. Om vi ska satsa på hållbara, positiva ändringar så bör vi hellre välja de nyårslöften där resultatet eller belöningen är större och viktigare än insatsen.

Många har tagit till sig de enorma miljöproblem som mikroplaster för med sig och vill göra en insats där. Kanske har någon som nyårslöfte att minska användningen av plastpåsar och annan onödig plast? Mikroplast från syntetiska kläder som släpps från tvätt är en värsting när det gäller mikroplastutsläpp. Kanske vill du därför minska eller undvika sådana kläder? Eller minska mängden kläder du köper? Här kommer lite motivation för dem som tänker i de banorna:

Hur undviker man kläder med mikroplast?

Syntetiska fibrer som nylon och polyester används både ensamma och i blandningar med till exempel ull och bomull för att göra kläderna billigare eller mer slitstarka. Syntetiska plagg kan också ha många tekniska egenskaper och används därför ofta i sportkläder. Om du ersätter syntet med naturliga fibrer, kan du förlora vissa av dessa egenskaper, men du kanske får flera andra fördelar istället? Naturfiber harmoniserar inte bara med naturen utan också med vår kropp. Därför är kläder i exempelvis ull, siden, bomull och linne ofta mycket bekvämare. Rena naturfibrer bryts naturligt ner i naturen och varje plagg vi byter ut med ett naturligt alternativ blir en mikroplastkälla mindre.

Ull som avger mikroplast?

Mycket av ullen på marknaden idag är täckt av en tunn plasthinna som förhindrar ullen tovar sig vid hårdare tvätt. Dessa plagg är också märkta med 100% ull. Om du vill vara säker på att dina ullkläder inte innehåller mikroplast så måste du därför välja obehandlad ull.

Förutom att undvika mikroplast får du varmare och mer bekväma kläder. När vi väljer ull så vill vi inte ha plast mot huden! Obehandlad ull verkar också naturligt bakteriedödande och behöver därför tvättas mer sällan.

Köpa mindre kläder?

Kläder tar tid och utrymme, och kläder skapar röra. Det är trevligt med nya plagg och kläder är så billiga idag att vi ofta köper mycket mer än vi behöver. Väljer man istället att köpa några bra plagg som används mycket, får du inte bara bättre samvete utan också mycket mindre att hålla reda på. Det är också en härlig känsla att lägga bort ett plagg som använts så mycket att det är helt utslitet.

Lappa istället för nytt?

Vi kan både av misstag göra hål i ett plagg eller så sker det efter mycket användning. En lapp kan snabbt göra plagget användbart igen. Ull slits exempelvis på utsatta ställen, vanligtvis på knän, hälar och tår. Resten av plagget kan ofta vara i mycket gott skick, så en lappning kan enkelt dubbla livslängden.

Du behöver inte vara en sömnadsexpert för att lappa ett klädesplagg. Lapping kan göras snabbt eller noggrant, charmigt eller kreativt.

Läs mer: Lappning – bra för miljön och plånboken!

Nyårslöfte eller ej – ett medvetet förhållande till de kläder vi köper kan visa sig vara till stor glädje för både oss och naturen.


© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.