100% ull – men fortfarande plastbelagd?

– 12. oktober 2017 av Nøstebarn –


Visste du att många plagg märkta med 100% ull ofta är täckt av en tunn plasthinna? Behandlingen heter Superwash och förhindrar att ullen krymper vid höga temperaturer. Plasthinnan är så tunn att den inte behöver uppges på etiketten, men den finns och täcker varje ullfiber – under hela plaggets livstid!

Superwash

Superwash-behandlingen uppfanns på 50-talet när tvättmaskinen började bli en vanlig apparat i hushållen. Ullprogram fanns inte att tillgå och all ull blev förstörd när den tvättades i maskin. Ullfibrerna är nämligen täckta med små skal som öppnar och stänger sig vid temperaturförändringar; den fantastiska funktionen som gör att ullen isolerar så bra, både mot både kyla och värme! Dessa skal gör också att ullkläderna krymper vid höga eller växlande temperaturer, kombinerat med mycket rörelse. Idag har tvättmaskinerna ett så bra ullprogram att vi säkert kan tvätta ull utan att beklä den med plast. Därför säger vi på Nøstebarn att vår ull är obehandlad och helt naturlig. För oss är det viktigt att kläderna vi säljer är säkra, vår hud mår bäst med ren ull – utan plast!

Obehandlad

Obehandlad ull är fri från både klorblekning och Superwash-behandling, vilket garanterar att alla ullens fantastiska egenskaper bibehålls. Obehandlad ull verkar naturligt rengörande och lukthämnande, och är extra bra att bära. Naturlig ull bildar inte heller mikroplast under användning eller vid tvättning. Den behöver inte tvättas lika ofta jämfört med annan ull, men tvättas den för varmt, krymper den – lyckligtvis!

Märkning

Kläder i naturlig obehandlad ull är märkta med handtvätt, men dagens tvättmaskiner med ullprogram fungerar lika bra. Den tekniska utvecklingen har säkerställt att det inte längre är nödvändigt att täcka (den ädla och naturliga) ullen med plast. Ett bra tips för alla som vill välja naturlig ull; kontrollera tvättlappen inne i plagget! Om den är märkt med ”maskintvätt” är den behandlad. Nøstebarn är oavsett alltid ett säkert val.

Klor och plast? Nej tack!

Vi är stolta över att all Nøstebarns ull är obehandlad och våra kunder är överens! Många tycker den är extra mjuk och härlig att bära, andra vill inte ha plast mot huden – varken till barn eller till sig själv och alltfler är angelägna om att bära kläder som inte lämnar någon mikroplast för användning och tvätt.

Hur som helst, Nøstebarn är ett säkert val för alla!

© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.