Ull och konsumtion


Ull är en miljövänlig textil. Hög konsumtion av bomull är starkt belastande för miljön vid både produktion och tvätt. Den är även belastning hemma med stora klädhögar som ska tvättas, skänkas till vänner eller Myrorna eller läggas upp på vinden och du måste ha gott om förvaringsutrymme i byråer och garderober.


Eftersom obehandlad ull inte behöver tvättas så ofta och eftersom ullplagg är mjuka och elastiska att växa i, minskas klädhögen drastiskt genom att välja ullplagg istället för bomull. Istället för att lägga undan högar med kläder som knappt är använda, märker de flesta att ullkläderna används och lappas tills de är helt utslitna. Det är en härlig känsla att slita ut en sparkbyxa istället för att smånöta på flera.

Pojkkläder och flickkläder

Även vi har rosa för rosa prinsessor men vi har alltid även ett könsneutralt alternativ. Pojkar vill ofta ha rött och flickor kan vara fina i blått. Därför har vi inte flick- eller pojkdekorationer på våra kläder. För då kan de välja de färger de gillar och klär i, och kläderna kan gå i arv.

Ull – ett dyrt material?

Ull är ett dyrare material än bomull och plaggen är därför dyrare att tillverka. Att ullplagg tillverkas under trygga och etiska förhållanden, utan barnarbete eller nyttjande av annan exploaterad arbetskraft påverkar också priserna. Att använda ull behöver trots det inte bli dyrt. Man behöver betydligt färre plagg och med lite lappning där slitaget är som störst kan plaggen användas ofta och länge. Måste du prioritera kommer du långt med några bra basplagg i ull.

Ull och slitage

Ull ger få plagg som används mycket. Medan bomull slits av tvättar, slits ullen därför av användning. Det är på utsatta ställen på plaggen som slitage uppstår, t.ex. på knän och fötter. Lappar man dessa flerdubblar man plaggets livslängd. Blir ett par ullstrumpor slitna efter ett par månader, har de ofta använts lika många dagar som ett par bomullsstrumpor under loppet av ett helt år.

Nøstebarn och Miljönkeyboard_arrow_down
© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.