Så fungerar ullen

Ull isolerar

Ull isolerar som en termos eftersom den består av 80 % luft. Stillastående luft är hemligheten bakom all isolering.

… även när den är våt

Obehandlad ull absorberar inte rinnande vätska, bara vattenånga. Den reaktionen avger värme. Så snart bomull blir fuktig (3–6 % av sin egen vikt) förbrukar den energi, (kroppens värme) för att torka. Ull däremot isolerar lika bra i fuktigt skick.

Ull i värmen

Eftersom obehandlad ull andas och samtidigt fungerar som en termos, skyddar den både mot värme och kyla. I varma länder används ull för att stänga värmen ute.

Ull och eld

Ull är svårantändligt i motsats till bomull och syntetmaterial. Ullkläder är därför inte brandfarliga. För att uppnå denna naturliga egenskap hos ull, måste andra textilier behandlas med omdiskuterade kemiska ämnen, så kallade flamskyddsmedel.

Ull och allergi

Vissa barn plågas med eksem. Tyvärr rekommenderas det ofta inte att använda ull om ditt barn har eksem. Ull har så goda egenskaper att det är synd att undvika det utan att ens ta reda på om ditt barn tål det. Om ditt barn är allergisk mot ull bör man naturligtvis undvika ull direkt mot kroppen men har barnet ‘’bara’’ eksem kan man prova sig fram för att se vad som fungerar bäst för barnet.

Läs mer på våran blogg!

Kliar det?

Många blir positivt överraskade över hur behagligt ullkläder känns när de är tillverkade av den allra finaste obehandlade merinoullen – den mjukaste ullen som finns. Barn som börjar med ull som spädbarn älskar vanligtvis sina ullplagg och vill ofta inte ta dem av sig. De som inte är vana att ha på sig ullkläder kan tycka att ren ull kliar lite innan de vänjer sig vid den. Hur känslig man är varierar från person till person. Till större barn som inte är vana vid ull är det därför bra att välja en ull/silkeblandning till att börja med, eftersom den är mjukare än ren ull och därmed inte känns annorlunda än de material som barnet är vant vid.

Nøstebarn och Miljönkeyboard_arrow_down
© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.