Nøstebarns ull

Medan de flesta satsar på ull som har genomgått kemisk behandling, väljer vi obehandlad ull. Våra färgade produkter är färgade med miljövänliga färger, men inte blekta. Ullen har inte tillsats något malmedel eller kemiska preparat som lägger sig utanpå ullen vilket krävs för att den ska godkännas för maskintvätt. Det gör vår ull extra trygg att använda till barnkläder och underkläder.

Obehandlad ull och ekologisk ull

Begreppet ”obehandlad” betyder att ullen inte har utsatts för (onödig) kemisk behandling, till exempel blekmedel, formaldehyd, malmedel, superwash-behandling och färgämnen med skadliga tungmetaller. I obehandlad ull är det naturliga innehållet av ullfett (lanolin) intakt, och ullen har kvar alla sina goda egenskaper.

När Nøstebarn började med obehandlad ull 1983, var den största delen av ullen på marknaden behandlad ull och det var därför naturligt för oss att använda begreppet ”obehandlad ull”. På senare år har även begreppet ”ekologisk ull” dykt upp. Det innebär att fåren kommer från ekologisk djurhållning(*). Begreppet ”ekologisk ull” kan innebära att plagget är ekologiskt eller att bara ullen är ekologisk och säger därmed inte något om hur ullen har behandlats efteråt, även om man borde kunna förvänta sig att fortsatt produktion och behandling också följer miljövänliga och etiska normer. Nøstebarns ullkläder är tillverkade av ekologisk ull och är samtidigt obehandlade. Nøstebarn väljer att använda beteckningen ”obehandlad” eftersom den även täcker behandlingen av ullen, inte bara att den är ekologisk.

Trygghet och välbefinnande

Vår hud absorberar ämnen. Obehandlad ull är därför extra viktigt för underkläder som används direkt mot huden samt för babykläder och barnkläder. Den är idealisk att använda i blöjbyxor. Obehandlad ull skänker även välbefinnande i en klass för sig eftersom ullens alla naturliga egenskaper finns kvar. Kombinerat med vindplagg eller regnkläder ger ullen stor rörelsefrihet och många kombinationsmöjligheter. Du får mjuka, elastiska plagg som isolerar mot både kyla och värme – till och med när de är fuktiga.

Miljövänliga från början till slut

Väljer du obehandlad ull behöver du bara ett fåtal plagg som används mycket. Vår ull tar hänsyn till miljö och människor från början till slut – under produktionen, under användning och även när den sedan ska brytas ner. GOTS- och IVN-godkännande*), färre plagg och färre tvättar är bra för naturen och tryggt för oss!

GOTS och IVN-godkänd

Medan de flesta andra miljögodkännanden tar hänsyn endast till delar av produktionen, till exempel att ämnet är ekologiskt eller att slutprodukten är giftfri, säkrar GOTS och IVN hela produktionen. Bra djurförhållanden, trygga arbetsförhållanden, minsta möjliga belastning på naturen och en trygg och giftfri slutprodukt. Produkterna är därför trygga och miljövänliga vid användning samtidigt som vi vet att inte andra lider för att våra barn ska ha det bra.

Kläder att gymnastisera i

Barn är inte små vuxna. De är mjuka och rör sig nästan hela tiden varför de behöver kläder de verkligen kan gymnastisera i. Ingen gymnasisterar i jeans.

Nøstebarn en märkesvara?

Ibland kan dyra varor vara bättre, men ofta betalar man dyrt på grund av ett känt varumärke. Nøstebarn är inget sådant varumärke. Hos oss betalar du för de faktiska kostnaderna för att tillverka kläder av trygg, kemikaliefri ull på ett etiskt och miljömässigt ansvarsfullt sätt.

100% ull – men fortfarande plastbelagd?

Visste du att många plagg märkta med 100% ull ofta är täckt av en tunn plasthinna? Behandlingen heter Superwash och förhindrar att ullen krymper vid höga temperaturer. Plasthinnan är så tunn att den inte behöver uppges på etiketten, men den finns och täcker varje ullfiber – under hela plaggets livstid! Läs mer på våran blogg

Tryggt och blått

För att få en knallturkos färg krävs användning av tungmetaller. Den risken tar vi inte. Att skapa kläder kräver många hänsyn. Helst ska kläder vara både funktionella, bekväma, snygga, miljövänliga och produceras på ett etiskt ansvarsfullt sätt. Vi lägger stor vikt vid alla dessa aspekter, men måste vi välja mellan gulligt och praktiskt väljer vi praktiskt. Måste vi välja mellan coolt och tryggt väljer vi tryggt. Då och då slutar det med att resultatet trots det blir vackrare än ursprungsplanen, precis som det blev när vi valde den vackra klarblå färgen istället för knallturkos.

Trygga kläder räknas mest.

Nøstebarn och Miljönkeyboard_arrow_down
© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.