Bäst i test

Nøstebarn har gjort bra ifrån sig i flera konsumenttester. Det är alltid kul att få bra resultat i denna typ av tester, men det är samtidigt viktigt för oss att få oberoende återkoppling på våra produkter så att vi kan utveckla plagg som är så bra som möjligt – både med tanke på design och på funktionalitet. Här kan du läsa utdrag ur några av testerna där Nøstebarn-plagg har fått ett särskilt omnämnande.

”Varmast i test” i Fjell og Vidde

Nr 6, december 2011. Tidskriften Fjell og Vidde ges ut av Den Norske Turistforening.
Fjell og Vidde testade mellanlager i ull i sitt decembernummer 2011. De skriver i artikeln att de föredrar ull framför (syntetisk) fleece eftersom ull känns varmare när den är fuktig, den luktar inte så mycket även efter flera dagars användning och den brinner dåligt och smälter inte som konstfiber gör. Därför är ull bättre lämpad för användning vid eld och öppna spisar.
Två av Nøstebarns koftor för vuxna är med i testet, ullfleecekofta för vuxen och huvkofta i ullfrotté. Om frottékoftan skriver de: ”Mycket bra kvalitet, medelvarm, mjuk och behaglig, relativt lätt, blir lite noppig.” Om ullfleecekoftan skriver de: ”Mycket bra kvalitet, mycket varm, tjockaste och varmaste koftan, mjuk och behaglig, lätt i förhållande till isoleringsförmågan, även lämpad som ren värmejacka, lite dyr.” Ullfleecekoftan pekas ut som ”Varmast i test”.

”Mjukast i test” i Fjell og Vidde

Nr 7, december 2010.
I detta nummer av Fjell og Vidde testades det man kallar "helårsull", eller mellantjocka ullunderkläder. Här skriver de inledningsvis att endast få får klåda av merinoull och att de allra bekvämaste ullmaterialen är de som är blandade med silke. Man har testat både en ull/silkeströja och en ren ulltröja från Nøstebarn, om ulltröjan skriver de "mycket bra funktion". Om ull/silkeströjan skriver de ”Mycket bra funktion, mjukast, något mindre varm än de övriga". (Silke har en svalkande effekt, samtliga av de övriga ulltröjorna i testet var av 100 % ull). Vår ull/silkeströja pekas ut som ”mjukast i test”.

Test av träningskläder – bäst luktresultat

22/1, 2012. SIFO-rapporten ”Lukten av svett: Luktutveckling i olika textilier”.
SIFO (Statens Institutt for Forbruksforskning) har genomfört en undersökning om hur olika material som används i träningskläder luktar före och efter tvätt och användning. De jämförde så kallade ”anti-lukt-träningskläder” med kläder i bomull och ull, och ull fick bäst resultat – även utan att ha tvättats lika många gånger som de övriga materialen. I pressmeddelandet om rapporten beskrivs testmetoden: ”Olika textilvarianter fästes på madrasser som användes under cirkelträning vid Myrens sportcenter. Därefter lades de olika textilierna i täta behållare som inte avslöjade vilka textilier de innehöll. Själva lukttestet utfördes vid SIFO:s laboratorium och en testgrupp fick lukta på de olika textilierna efter användning, efter luftning, efter tvätt samt efter en rad andra varianter av behandling av textilierna."

”Det är högst sannolikhet för att ull och bomull används om och om igen och inte läggs i tvätten jämfört med syntet- och antilukt-textilier. Skillnaden på ull och bomull består i att ull i större grad luktar acceptabelt för användning när den är svettig och våt eller svettig och luftad/torkad, medan skillnaden blir mindre när plagget är nytvättat. Orsaken här är att tvätt ger bra effekt på bomull medan luftning ger bra effekt på ull. (”Lukten av svett: luktutveckling i olika textilier”, SIFO 2011, s. 55)
I testet har man använt en Nøstebarn-tröja i 100 % ull, denna fick, tillsammans med testets övriga ullplagg, bäst resultat med avseende på lukt.

Här kan du läsa rapporten i sin helhet: Statens Institutt for Forbruksforskning
VGs Vektklubb har, mot bakgrund av rapporten, gett ulltröjan från Nøstebarn högsta poäng. Läs artikeln här.

Nøstebarn på Sydpolen

Mot slutet av 2011 gav sig Linn Elise Rølvåg ut på en expedition till Sydpolen i Roald Amundsens fotspår. När Linn Elise tog kontakt med oss och berättade att hon skulle bege sig till Sydpolen, tänkte vi att detta måste vara ett enastående tillfälle för oss att testa våra ullkläder i verkligt sträng kyla. Efter expeditionen berättade Linn Elise för oss att hon var övertygad om att den främsta anledningen till att hon hade hållit sig varm och klarat sig från köldskador var att hon hade varit bra klädd i obehandlad ull från Nøstebarn. Läs mer om Linn Elises erfarenheter i detta blogginlägg på Nøsteblogg.

Nøstebarn och Miljönkeyboard_arrow_down
© 2019 Nøstebarn. All rights reserved.