home Menu close
menu MENU

Hur mycket är lagom?

De säger att man aldrig kan få för mycket av något bra, men våra klädval påverkar många. Genom att välja kläder i obehandlad ull från Nøstebarn, har du redan försäkrat dig om ett plagg som uppfyller stränga krav på miljövänlighet och en etiskt ansvarsfull produktion. Det naturliga fettinnehållet i obehandlad ull har en rengörande effekt vilket gör att plagget kan användas längre innan det behöver tvättas. Därför behöver du färre plagg som du använder mycket. Se bara på skillnaden mellan högen med ullkläder och högen med bomullskläder! Färre plagg är bra både för din plånbok och för vår miljö.

Men vad behöver man egentligen? Vi har skapat en översikt över det vi anser är ett bra ”startpaket” för spädbarn och även en översikt över vad som kan vara nödvändigt för barn i förskoleåldern.

Klicka på kundkorgssymbolen vid varje punkt för att se produktförslag i vår nätbutik.

Utrustningslista för spädbarn

Utrustningslista för spädbarn

1–2 tunna ullmössor
Str 62/68. Spädbarn förlorar mycket värme genom huvudet och ull reglerar temperaturen bättre än andra material.

1 par ullsockar
Köps färdiga eller stickas av merinolammull. Används separat eller under sparkbyxa. Det är viktigt att hålla sig varm om fötterna.

2–3 ulltröjor/ullbodies
Dessa bör luftas (vila) mellan användningstillfällena. Du måste inte heller tvätta hela plagget om det får en fläck – skölj/tvätta bara området med själva fläcken. Ull torkar fort och blir heller inte kallt om den blir fuktig/våt. Därför: en att använda dagtid (str 56/62) + en nattetid (str 56/62 eller 68/74) (+en i reserv – gärna i en storlek större än de andra). Används året runt.

1 ullkofta
En tunn ullkofta att använda ute om sommaren och inne om vintern.

1 ullpyjamas/sparkbyxa
Används gärna året runt, många använder ullpyjamasen både natt och dag de första månaderna. Ullen gör att barnet inte blir kall och våt om natten. (Pyjamas str 62 eller 68 – sparkbyxa str 56 eller 62). Tvättas sällan (urin och lanolin bildar såpa, därför behöver obehandlad ull inte tvättas om det har läckt ut kiss från blöjan), torkar snabbt.

Sovskinn
Används på alla ställen där barnet ligger – i sängen, vagnen, på golvet. Skinnet isolerar både mot kyla och värme och är därför ett idealiskt liggerunderlag året runt. Skakas och luftas mellan användningstillfällena, kan maskintvättas men behöver endast tvättas sällan tack vare det naturliga lanolininnehållet.

1 babyfilt
Stickas av två nystan merinolammull eller köps färdigstickad. Elastisk, varm, lätt och luftig. Ersätter babyfiltar av bomull.

Vinterbarn behöver dessutom:

PLUS:

Naturlig ullsåpa
För att tvätta plaggen på bästa sätt. Innehåller inga kemikalier eller parfymer och bevarar det naturliga lanolininnehållet i den obehandlade ullen. Såpan är mycket dryg, använd endast 1 tsk för handtvätt.

2 par amningsinlägg i ull
Behagliga och luftiga. Förhindrar läckage och håller brösten varma så att du undviker mjölkstockning. (Köp gärna den största storleken så täcker du även sidan av bröstet, mot armhålan.)

Utrustningslista för förskolebarn

Utrustningslista för förskolebarn

INNERST:
2 ullundertröjor/ullbodies
Kortärmad undertröja/body kan användas året runt, långärmad undertröja/body kan även användas som yttertröja. Väljer du polomodell blir det mjukt och mulligt runt halsen. (Om du använder undertröjor/bodies som yttertröjor eller vill ha ett ombyte på förskolan kan du köpa ett par extra.)

1–2 strumpbyxor eller leggings med ullstrumpor
Köp gärna leggings till större barn, med tanke på att strumporna utsätts för mer slitage genom användning och tvätt. (Hål på knäna eller i rumpan kan stoppas och lagas med lappar av gamla ullplagg och några stygn. Se lappningstips på Nøstebloggen!)

UTANPÅ:
1 tjock tröja/kofta
Antingen hemmastickad kofta eller kofta i ullfleece eller ribbad ull.

1 tjock byxa eller hel overall
Tvådelat set underlättar kontroll av blöjan/toalettbesök och kan oftast användas lite längre. Hel overall gör att det aldrig att det aldrig någon kall glipa "på mitten" och är lite mindre bylsig under vinteroverallen eller regnkläderna.

ANNAT:
Mössa
Tunn mössa och balaklava kan användas som enda mössa eller i kombination med sydväst eller annan mössa på kalla eller våta dagar. Mössa i ullfleece eller ribbad ull är tjockare och används som enda mössa. Använd luva utanpå om det blåser mycket. Blåsiga och kalla dagar är skinnluvan idealisk – den är pälsfordrad, vindtät och härligt mjuk.

Fuskpolo + 2 par vantar
Fuskpolo används i stället för halsduk. Denna hindrar även att barnet blir blöt runt halsen under regnkläderna. Ullvantar håller värmen även när de är våta. Till ettåringen kan hemstickade vantar vara härliga. Dubbelvanten är vindtät, vattenavvisande och mjuk och bra vid aktiviteter. Förskolevanten är vattentät, lätt och mjuk. Ullvantar tvättas sällan = färre vantar att hålla reda på.

Strumpor
Tunna ullstrumpor är bäst i fodrade stövlar. I gummistövlar kan det vara bra med en extra strumpa eller en tjockare strumpa. En tunn ullstrumpa kan med fördel användas året runt.

Lager på lager i förskolan
Byt ut den tjocka vinteroverallen mot en tunnare och klä hellre på barnet ett tjockare lager ull när det är kallt ute. Fördelen för barnet är att det blir lättare att röra sig och att ull håller värmen även om den blir våt. Blir barnet varmt, kan du ta av det ett lager under. Regnar det, byter du ut vinteroverallen mot regnkläder. Mjukt och flexibelt och man klarar sig med bara en vinteroverall.