home Menu close
menu MENU

Så tvättar du ullplagget

Plagg i obehandlad ull behöver tvättas betydligt mer sällan än bomullsplagg. Detta tack vare att smuts sätter sig utanpå ullfibrerna och att obehandlad ull innehåller ullfett som har en naturligt bakteriehämmande effekt. Ska ull godkännas för maskintvättmåste den prepareras kemiskt med ett syntetmaterial som läggs utanpå fibrerna. Nøstebarns plagg har inte genomgått denna kemiska behandling eftersom vi anser att det är ett tryggare alternativ och eftersom alla ullens goda egenskaper då finns kvar. Därför är vår ull inte godkänd för maskintvätt, utan handtvättas på 30 °C med såpa för obehandlad ull. Många tycker att det ändå går bra att tvätta ullplagg på tvättmaskinens ullprogram 0–30 °C, men det görs på eget ansvar då det finns stora kvalitetsskillnader på ullprogrammen. Ull krymper vid för mycket rörelse, för hög temperatur och för mycket såpa.

Tvättanvisning för obehandlad ull

Ullplagg från Nøstebarn behöver inte tvättas före användning. Plagget är tillverkat av naturmaterial i obehandlad ull eller en blandning av ull och silke – utan kemisk behandling. Det innehåller lanolin (ullfett) – ett naturligt medel som bryter ner bakterier. Plagget tvättas därför mindre ofta än andra plagg. Efter användning hängs plagget upp för luftning och tvättas när det har fläckar eller inte verkar ”fräscht” längre, oftast efter flera veckors/månaders användning. Spill bör torkas bort meddetsamma, eventuellt under rinnande vatten. Torka med en torr trasa.

Eftersom ullen inte är kemiskt behandlad för maskinvätt, är den inte godkänd för att tvättas i maskin, men ett bra ullprogram fungerar lika bra som handtvätt. (Ullprogram kan variera från maskin till maskin.)

MASKINTVÄTT på bra ullprogam:
Ullprogram (Viktigt!) max 30 °C med ullsåpa.

HANDTVÄTT AV ULL
  • Handtvätta plagget i 30 °C med ulltvättmedel utan parfym. Vattnet ska kännas kallt mot huden, handljummet vatten är för varmt.
  • Pressa försiktigt på plagget i vattnet (ull ska inte ligga i blöt).
  • Skölj plagget tills vattnet är klart (30 °C).
  • För snabbare torktid – rulla plagget i en handduk och pressa ut vattnet eller centrifugera det.
  • Rulla inte ullfleeceplagg. Då blir de lätt platta och aningens fastare.

Vi rekommenderar användning av naturlig ullsåpa för att undvika syntetiska tillsatser till ull som är obehandlad.

För längre hållbarhet bör plagget varsamt sträckas till rätt form - och det bör även få plantorka. För att bevara det naturliga ullfettet (lanolin) kan ny lanolin, ULLKUR, tillsättas efter långvarig användning.

Mal

Vår ull innehåller inte malmedel. Ullplagg som inte används bör därför läggas i tätslutande plastpåsar – och gärna med lavendelpåse för att undvika malhål. Mal trivs i mörker. Har plagget fått malhål lägger du det i frysen över natten.