home Menu close
menu MENU

Lappningstips

Ull håller sig mjuk och elastisk hela plaggets livslängd. Ull ger få plagg som används mycket. Medan bomull slits av tvättar, slits ullen därför av användning. Blir ett par ullstrumpor slitna efter ett par månader, har de ofta använts lika många dagar som ett par bomullsstrumpor under loppet av ett helt år. Det är på utsatta ställen på plaggen som slitage uppstår, t.ex. på knän och fötter. Större barn och vuxna sliter mer på fötter och armbågar och barn i krypåldern sliter mest på knäna. Lappar man dessa ställen flerdubblar man plaggets livslängd eftersom resten av plagget oftast är i gott skick. Lappning kan göras enkelt och kreativt.

Pyttesmå hål sys ihop med lite sytråd i samma färg. Större hål eller där plagget är tunnslitet kan antingen stoppas eller lappas.

Stoppning

Använd gärna en stoppsvamp för att undvika att hålet snörps ihop. Tråckla en tråd runt hålet och använd den för att fånga upp lösa maskor så att de inte repas upp. Man gör så en miniväv genom att sy ”varptrådar” från sida till sida i samma riktning över hela hålet. Därefter väver man på tvärs av varptrådarna.

Lappning

Lappar kan klippas till av utslitna plagg (spara dem), de kan stickas eller virkas. Klipper du till lapparna av gamla ullplagg är det en bra idé att tvätta plagget på 40 grader för att tova materialet en aning. Då repas det inte upp. Lapparna kan antingen sicksackas fast med symaskin eller sys på för hand med tråckel- eller knapphålsstygn. Gör lapparna lite större så att de täcker hela det slitna området. Du behöver inte kamouflera lappningen. Använd gärna kontrastfärger och använd fantasin så får plagget lite ny karaktär samtidigt. Lappade plagg visar att man är rädd om och tar till vara på saker och undviker onödig konsumtion och kostnader.

Lappetips 1 Lappetips 2 Lappetips 3 Lappetips 4